10 Mayıs 2011

Pırasalı Tuzlu Kek

Yıllar önce iş arkadaşlarımızdan Pelin'in sık sık yapıp işyerine de getirdiği bir börek. O zamanlar keyifle tüketiyorduk. Ama yemek yapmakla ilgili bir merakım olmadığı için aldığım tarifi bir kere bile yapamadan kaybettim. Hiçbirşey hatırlamıyordum ve aradan yaklaşık 13 yıl geçti. Uzunca bir süredir düşünüyorum nasıl yapılabilir diye. İnternetten aradım, pırasalı börek deyince hep bildiğimiz klasik, yufkalarla yapılan böreklerden buldum. Ben onu zaten yapıyorum, sık sık:)) Bilmediğimi arıyordum fakat bulamadım. Geçen akşam herşeye rağmen denemeye karar verdim. Ölçüler ve malzeme tamamen uydurma, hiçbirşey de olmayabilirdi:)) Ve yaptım gayet başarılıydı. Hatta ertesi gün İstanbul'dan gelecek olan eşimin ailesi için de birazcık ayırabildim. Tadına baktılar çok beğendiler. Hemen pazar sabahı kalktım ve tekrar yaptım. Kayınvalidem içine karabiber veya arzuya göre pul biber konulabileceğini söyledi. Ama ben şimdilik sade yaptım.
Bu sefer kendimce belirlediğim ölçüleri 2 katına çıkardım ve bolca olmasını sağladım. Gayet güzel oldu. Ben bile kendime şaşırdım;))) Hem çok basit, hem de çok lezzetli. Kısacası sonuç harika...
Bu arada böreği yaparken (hala bir börek diyorum, bir kek) ismiyle ilgili takıldığımı söyledim anneme, börek gibi de değil bu, hatta aradığımda bile bulamadım internette dedim. Bunun adı ne olabilir ki dediğimde, kek diyebilirsin dedi, tuzlu kek diyebilirsin dedi. Ve ben de Pırasalı Tuzlu Kek olarak adlandırdım. Evet evet en uygunu bu oldu.
Bu yazıyı yayına hazırlaya kadar, isminde bu şekilde karar verince birde pırasalı kek diye aradım ve buldum. Biraz geç oldu ama, olsun. 
Henüz hiç birine bakmadım. Varsa bir eksiği benimkide böyle olsun. 
Bana göre güzel de oldu zaten:)) Ben yine şımarmaya başladım, şımarık mıyım neyim?:))))
Sizleri muhteşem Pırasalı Tuzlu Kek tarifimle başbaşa bırakayım...






Pırasalı Kek Malzemeleri
1,5 bardak un
 1,5 bardak yoğurt
 Yarım su bardağı sıvıyağ
 3 yumurta
 600 g. pırasa
 1,5 tatlı kaşığı tuz
 1 çay kaşığı şeker
 1 paket kabartma tozu


Pırasalı Kek Yapılışı
Pırasalar ince ince, yaklaşık 5'er mm. kalınlığında kesilir.
Un, yoğurt, sıvıyağ, 3 yumurta, tuz, şeker ve kabartma tozu (pırasa hariç tüm malzeme) mikserle çırpılır. Tamamen karıştığında harcın içine kesilmiş pırasalar ilave edilir ve tahta kaşıkla karıştırılır.
Tepsi yağlanır ve 180 ˚C'de ısıtılmış fırında 45 dakika pişirilir.
Ve afiyetle yenir, yedirilir:))





7 yorum:

  1. Ağzım sulandı. Tuzlu şeyler çok severim. Bunu denemem lazım! Paylaştığınız için teşekkür ederim. Blogunuz çok güzel!

    YanıtlaSil
  2. Karen hanım merhaba,
    yapıp size de ikram etmek isterdim, mümkün olsaydı eğer. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. tam benlik.harika bir tarif..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. evet şehnazcım gerçekten pratik denemeye değer bir kek, önerebilirim. yaparsanız şimdiden sizin de elinize sağlık:)

    teşekkürler sevgili stil direktörü.

    YanıtlaSil
  5. gerçekten çok lezzetli görünüyor. Bizim gibi pırasa yeme sorunu olan bir aile için çok güzel bir alternatif olacak. Pırasa zamanı gelsin mutlaka denemek istiyorum. O zaman da size sadece görünüşü değil lezzeti ile ilgili de yorum yapabilirim sanırım :D Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Mutfak Faresi, isim harika, yorumdan sonra ziyaretinize geleceğim:))
    umarım damak zevkinize hitap eder ve güzel yorumlarınızı alırım.

    YanıtlaSil

♡ sevgiyle kalın ♡

nagehan kadıoğlu öge
asortik