6 Mart 2012

Pırasalı Kruvasan Börek

Eskiden bu kadar düşkün değildim pırasaya. Çok nadiren yemeğini yerdim. Böreğini evlendikten sonra eşimin çok sevdiğini anlayınca yapmaya başlamıştım.
Yıllar önce arkadaşımın yaptığı bir börek varki ki, kek demek daha doğru. Almıştım tarifini de ama o zamanlar mutfak kim, ben kim:)) Bende kendi kendime bir denemeden sonra yaptım. Burada da yayınlamıştım. Aynısı olmadı sanırım ama çok güzel tuzlu pırasalı kek oldu:) 
Yıllarca tarifi saklayıp bir kere bile yapmamış olmam benim mutfakla aramın hiç iyi olmadığı anlamını çıkarıyordur sanırım. Şimdi gördüğüm her tarife atlıyorum neredeyse. Önceden hiç öyle değildim. Tarif falanda almazdım aslında. Demek ki çok güzelmiş:)) Ama şimdi tamamen değişti mutfağa olan düşkünlüğüm. Çok seviyorum, mecburiyetten değil, gerçekten çok keyif alıyorum. Yemek, pasta, börek v.s. hiç ayırt etmiyorum, hepsini severek yapıyorum. Benden hiç ümidi olmayan başta annem ve ablalarım bu durum karşısında şaşkın ve mutlular:)) 

Sevgili Dilek'in yaptığını denedim geçen günlerde. Tadı muhteşemdi, bayıldım. 
Hatta birsürü hazırladık teyzemle beraber. Canım teyzem, kızım birşeyler hazırlayalım sakla, lazım oldukça çıkarır kızartır veya fırına verirsin diyordu. Ve biz bunu gerçekleştirdik. Pırasalı börekler ve sigara böreklerim oldu birsürü. Gerektikçe çıkarıp tüketeceğiz afiyetle. Teyzem benim, eline, koluna sağlık. 
Ve işte muhteşem lezzet, pırasalı kruvasan börek.




Pırasalı Kruvasan Börek Malzemeleri 
• 4 yufka • 1 bardak eritilip soğutulmuş margarin (ben sıvıyağ kullandım)• 1 bardak süt 

Pırasalı Kruvasan Börek İç Malzemesi ve Hazırlanışı
• Sıvıyağ
• Salça
• Tuz
• 1 demet pırasa (ince doğranıp sıvıyağda suyunu çekinceye kadar kavrulacak salça eklenip soğumaya bırakılacak)

Pırasalı Kruvasan Börek Yapılışı
Yufka tezgaha serilip her yeri süt-yağ karışımı ile ıslatılacak, sonra ikiye katlanacak,

tekrar sos sürülüp dörde katlanacak, çeyrek yufka elde etmiş olacağız. 
Bunu da 4 veya 5'e bölüp iç malzemeyi koyup yanlarını kapatmadan sigara böreği gibi sarıyoruz.
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp üzerine yumurta sarısı sürülüyoruz.

Ben üzerine susam serpiştirdim.
180 ˚C'de, önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
Üzerinin hafif kızardığını görünce çıkarıp, geç kalmadan afiyetle tüketiyoruz:)))

24 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım, sevgiler

    YanıtlaSil
  2. nagihancım bende çok severım pırasayı hele ki börek olunca, çocukların yemesi daha kolay oluyor yarın ne yapsam diyordum.yanınada bir çay demlerim inşallah afiyetle yeriz.

    YanıtlaSil
  3. bende ayda 2-3 kez yaparım pırasalı börek, ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ama olmaz kı bu :(( suan ekranı yemek ıstedım :))))) ellerıne emegıne saglıkk

    YanıtlaSil
  5. Nesli'cim teşekkürler...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. DÜŞÜNCЄLЄRİMİN ЯOTASI bugünkü menü belli oldu, ne güzel:)) afiyet şeker olsun.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Noblesse, ne güzel. hamur işi tüketmekle ilgili sorunum olmasa hergün yapıp yiyebilirim:)) teşekkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Kokosss ;))) kelebek teşekkürler:)) seni öyle hayal ettim bir an:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. aynen pırasayı bende hiç sevmem ama böreği öyle lezzetli oluyorki senin terifinde çok güzel hemen arşivime alıyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  10. GÖNÜL kış bitmeden pırasanın tadını çıkar:)) hatta hazırlayıp derin dondurucuda muhafaza etme imkanın varsa dört mevsim tüketebilirsin:) afiyet şeker olsun.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Pırasa delisi olarak canım çekti kuzu eline sağlık .)

    YanıtlaSil
  12.  Stil Direktörü  sağol. hadi yapta ye hemen:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Benim ufaklıklar hiç sevmiyorlar prasayı ama böyle börekte,poğaçada severek tüketiyorlar..
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Mmm çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Hayat Cafe Tarifleri hadi hemen yap çocuklara:)) teşekkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. AtolyeKedi teşekkür ederim. gerçekten lezzetliler:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Ah bu eşler insana neler yaptırıyor:)))
    Pırasayı severim aslında ama börek yapmak hiç aklıma gelmiyor. Zaten çocuklar yemez benim, sigara böreği favori evde. Ben de vakit bulunca yapıp dondurucuya atıyorum, canımız çekince çıkarıyoruz:)
    Ellerine sağlık Nagehan`cım...

    YanıtlaSil
  18. Semi'cim aynen öyle. pırasayla hiç bu kadar haşır-neşir olacağımı tahmin etmezdim:)) ama olsun sevdim ben bu pırasalı börek olayını. sen yap çocuklar mutlaka yer çok güzel bir lezzet. artık ben de öyle yapıyorum, teyzem sağolsun:)) birsürü yapıp attık dolaba. teşekkürler canım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Ben de pırasayı soğan gibi kavurup, biber vs ekleyip omlet yaparım.Akıl akıldan üstün, hem börekleri hem de keki denemekte fayda var.Hele de buzluğa atılabiliyorsa ondan iyi cankurtaran olmaz.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahestebeste omlet fikrini sevdim, deneyeceğim:)) buzluk olayı gerçekten cankurtaran... teşekkür ederim.
      sevgiler

      Sil
  20. Canim ellerine saglik.pek leziz gorunuyor....
    Dilek'in tariflerine de bayiliyorum.
    Sevgilerrrr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özgecim gerçekten pek leziz:) hergün yapıp yemek istiyor canım:) teşekkürler.
      sevgiler

      Sil
  21. Pırasayı sadece börekte yiyebiliyorum ama hiç yapmamıştım. Denicem bu tarifini, çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım sadece börekte seviyorsan mutlaka denemeni öneririm. muhteşem bir lezzet...
      teşekkürler
      sevgiler

      Sil

♡ sevgiyle kalın ♡

nagehan kadıoğlu öge
asortik