25 Haziran 2012

Girit Kabağı Dolması

Girit Kabağı.
"Zeytinyağlı Girit Kabağı Dolması"nı bir süre önce Derya'nın blogunda görmüştüm. Herşeyin küçüğü gibi bu kabakların da küçükleri çok güzel görünüyordu. Birkaç gün sonra, o güne kadar görmediğim, ya da dikkatimi çekmeyen kabakları gördüm markette. İlk kez yapacağım için fazlasına cesaret edemedim üç tane aldım. İlk gün yapamadım evde dolmalık fıstık kalmamış. Hevesim kursağımda kaldı. Bir yandan da eşimi ikna etmeye çalışıyorum:
- bak ne güzel kabaklar aldım, bunlardan yemek yapacağım. 
- ben yemem biliyorsun, içinde et olmayınca doymuyorum. 
hemen fikrimi değiştirdim. zeytinyağlı yapmaktan vazgeçtim:) olur muydu bilemiyorum ama, neden olmasın? :)
- ama neden? hani biber dolması yapıyoruz kıymalı, bunun da içi aynı öyle olacak.
- tamam bakarız...
Mecburen çark ettim ve dediğim gibi etli yapmaya karar verdim. Gayet güzel oldu. Bir sonrakine kesinlikle zeytinyağlısını yapacağım. Sıcak havalarda, sıcak yemek hiç çekilmiyor:))
Biraz daha oyarak inceltmiştim.
Saplarını atmayın üstüne kapak olacak.

Geçen günlerde bir kase lezzet yayınlamıştı, der ki: 
kabakların üstünü çatalla çizin. (iyi fikir, daha güzel görünebilirdi)

İçine konacak malzemeyi pişirseydim daha iyi olacaktı. girit kabağı çabuk pişermiş, gerçekten kabak pişmişti çoktan, içindekiler için bekledim biraz da. Siz bunları dikkate alarak yapın.
Ama benimkide fena değildi:))

Kabakların içini tepeleme doldurmayın.


Girit Kabağı Dolma Malzemeleri
• kıyma (bir avuç)
 pirinç (her dolma için bir yemek kaşığından biraz fazla)
 soğan (1 adet orta boy)
 baharatlar, (nane, karabiber, pulbiber)
 salça (1/5 yemek kaşığı)
 1/2 çay bardağı sıvıyağ
• tuz


Girit Kabağı Dolma Yapılışı
Girit kabaklarının sapının biraz altından kesiyoruz. (fotoğraftaki gibi)
Girit kabaklarının içini oyup, tuzlayın. 
Soğanları ince ince doğrayıp, diğer malzemelerle karıştırın ve kabakların içine doldurun ve biraz sıvıyağ gezdirin.
Kapak olarak üstten kestiğiniz kabak saplarını kullanabilirsiniz. (güzel görünüyor)
Salçayı bir kapta iki su bardağı suyla karıştırıp tenceredeki kabakların yarısına gelecek şekilde dökün.
Sıvıyağın kalanını salçalı suya ilave edebilirsiniz.
Yüksek ateşte bir taşım kaynadıktan sonra, kısık ateşte pirinçlerin yumuşadığını ve diğer malzemelerin piştiğinden emin olduğunuzda ateşten alıp servis yapabilirsiniz. 
Yoğurt ve dolma güzel bir ikili oluşturuyor, bilginize...


Girit Kabağı Dolması

Afiyet olsun...



80 yorum:

  1. oh miiis olmuş canım.ellerine sağlık çok güzel görünüyor....çook öpüyorum ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. smilena'cım unuttun bizi sanmıştım ama yorumu görünce hemen sayfana baktım da çoktan yazı girmisin bile. hemen geliyorum sayfana:))
      teşekkür ederim:)
      ben de öptüm:)

      Sil
  2. bende yapmıştım geçen hafta çok severim :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uçamayan cadı, eline sağlık bakacaktım fakat bloguna giremiyorum. hata veriyor. geçen günde aynı hata benim blogumda olmuştu:(
      teşekkür ederim
      sevgiler

      Sil
  3. Ellerine sağlık çok güzel bir görüntüsü var eminim tadıda güzeldir.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mehtap'çım ilk kez yaptım. gayet güzeldi, keyifle yedim:))
      teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  4. Ben de bu cici kabaklardan görüp görüp nasıl yapılıyor diye merak ediyordum..Hemen alıp deniycem artık:)Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Evin Cadısı çok şirinler değil mi?? lezzetli de...
      teşekkürler:))
      sevgiler

      Sil
  5. İlk kez Denizli'de görmüştüm bu kabakları, çok şirinler ama değil mi:)Ellerine sağlık çok nefis görünüyorlar, ben de zeytinyağlısını tercih ederim:)
    Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitana'cım ben de zeytinyağlıyı tercih ederdim de, işteeee...
      sağol canım
      sevgiler

      Sil
  6. Fotoğrafta ilk bakışta kıymalar kuşbaşı, pirinçler de badem büyüklüğünde gibi göründü:)Okuyunca anladım.
    Canım istedi. İlk fırsatta yapacağım. Ellerine sağlık Asortik' cim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asuman'cım yakın plan yanıltmış seni:)) özendirdim mi?? hemen yap bence de:)) teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  7. Bence kıymalı da çok güzel olmuştur, ellerine sağlık canım:)çok da güzel görünüyorlar, mini mini:)) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. derya'cım zaten bu mini mini hallerine bayılmıştım ben de:)) sayende oldu bu:))
      teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  8. wavvv çok nefis görünüyor. İlk fırsatta deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülsüm'cüm hemen dene, ben denedim herkese tavsiye ederim:))
      sevgiler

      Sil
  9. Hiç yemedim ama nefis gözüktüğü doğru :)

    madambfashion.blogspot.com
    Bloguma beklerim bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MadamB Fashion hem nefis görünüyor, hem lezzetli de. denersen pişman olmazsın:))
      gelirim elbette...
      sevgiler

      Sil
  10. Çok güzel görünüyor, iştah açıcı, şu ara mutfak tembelliği yaşıyorum ama bu kabaktan görür görmez bende yapacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya'cım çok sıcaklar tüm enerjiyi alıp götürdü, ben heryerde tembellik yaşıyorum:) olur bazen:) ama bu durum kuzuyu etkilemesin:)) yap ye, yedir:))
      sevgiler

      Sil
  11. Oldukça başarılı duruyor ellerinize sağlık.. minikyengec.com beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minik Yengeç teşekkür ederim:))
      gelirim elbette
      sevgiler

      Sil
  12. Oooo birileri döktürmüş bakıyorum da :) Ellerine sağlık çok iştah açıcı gözüküyorlar o kabaklar... Bu arada biz buluşacak mıyız bir daha??? organize etsene yine bizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz'cim yemek yapmaktan organizasyon işlerine bakamıyorum görüyorsun:))) sağol canım benim. buluşuruz tabiki, iyi olur:)
      öptüm seni

      Sil
  13. Ben de kıymalı yaparım bu dolmayı yanlız içine taze nane dereoto maydanozda koyarım, pazarlarda da var ilk gördüğümde beyaz patlıcanların yanındaydı 'ahh bu zavallıların genleri ile kim oynadı, bu hangi zavallının genetiği değiştirilmişi'' deyince manav kovalıyordu mişteri kaçırıyorum diye neredeyse:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fiamma'cım kabakların geleceğiyle oynuyormuşsun neredeyse:))
      öyle içine he türlü yeşilliği hele hele maydanoz koyarsam sevgili eşim asla yemez:))
      onun için bizimki böyle sade:)
      sevgiyle kal

      Sil
  14. Ben de görüyorum markette ama denemedim hiç.
    Etli neden olmasın, ne yapacağız bu erkeklerin et merakına:))
    Yazın ben de zeytinyağlı severim. Hatta bana kalsa zeytinyağlı, yanında salata yeter.
    Bende çocuklar var, mecburen makarna-pilav gibi bir şey pişiyor mutlaka. Arada gene köfte-möfte devam:)
    Ellerine sağlık, denerim ben de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. semi'cim belki ben de görüyordum da hiç ilgilenmemiştim, bloglarda görene kadar:)
      bu et merakı erkeklerin genel merakı canım. işyerindeki arkadaşlarımı görünce anladım sorunun biz de olmadığını, çözümü pek mümkün görünmüyor:))
      şirin bulup çocuklar da yer belki:))
      sağol canım benim:)

      Sil
  15. Nefis görünüyor,girit kabağını hiç denemedim.Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuraycatasarimlar denersen pişman olmazsın:))
      teşekkür ederim
      sevgiler

      Sil
  16. Bir çok blogta gördüm henüz yemek kısmet olmadı,
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siyahkuğu evet son zamanlarda sık sık karşımıza çıkıyor değil mi??
      teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  17. O tip topak kabak buradada çok satılıyor.İyi ki etli yapmışsın,zeytiyağlı çintmesi güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün'cüm, bu yoruma ben soruyla yanıt veririm. "zeytinyağlı çintme" nedir? nasıl yapılır? :)
      bilgi verirsen onu da yaparım:)) bu konunun peşini bırakmam:))
      sevgiler

      Sil
  18. bu dolmalardan ben de gördüm de cesaret edememiştim, asortiğim memnun kaldıysa sorun yok demektir alınacak, ellerine sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noblesse memnun kaldım, sorun yok:)
      hemen yap, ye ve yedir:)) şimdiden afiyet şeker olsun:)
      teşekkürler canım benim:)
      sevgiler

      Sil
  19. Bu kabakları ben de ilk defa görüyorum..Eline sağlık canım,nefis görünüyor:)kabak dolmasına kıymalı daha yakışıyor sanırım.Afiyet olsun:)Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noyumberry'cim birtek ben farketmiyorum veya görmüyorum zannediyordum ama tek değilmişim onu anladım. birçok kişi bilmiyor, görmemiş, duymamış veya ilgilenmemiş:))
      gerçekten nefisti:) teşekkür ederim.
      sevgiler

      Sil
  20. Çok güzel ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  21. Dün markette görüp mesut bu ne diye eşime sormuştum şaşkın şaşkın, gerçi adı yazıyordu ama ben ilk defa gördüğüm için öyle dedim :)
    İnceledim ama almaya cesaret edemedim, senin bu yazından sonra denerim artık, eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ponti'cim şimdi gönül rahatlığıyla alabilirsin artık:)) güzel oluyor, dene bence:))
      teşekkürler canım
      sevgiler

      Sil
  22. ben ilk defa gördüm bunu bir daha görürsen alayım.

    görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Follow_me, bu zamana kadar göremeyen ben değilmişim, yaşasınnn:)
      al ve dene güzel oluyor:)
      sevgiler

      Sil
  23. yine döktürmüşsün ıyıkı etli yapmışsın zeytinyağlı biraz yavan oluyorellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ismini yazsaydın iyi olurdu:)
      teşekkür ederim:)

      Sil
  24. CANIM ARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK
    YEMEDE YANINDA YAT OLMUŞ....:)))

    YanıtlaSil
  25. Bu kabakları bulup denemeliyim harika gözüküyorlar canım, etlisini tercih ederim kabakta, eline saglık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. funda merhaba, herhangi bir markette bile bulabilirsin benim gibi:) tamam sen de benim tariften yap afiyetle ye, yedir:)) teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  26. görüntüsünü çok estetik bulduğumdan hep yaparım ama itiraf edeyim adının girit kabağı olduğundan haberim yoktu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lupinin annesi gerçekten öyle, görüntüsü yeter. ama lezzetli de:)) adınıda öğrendin tamam oldu:)
      sevgiler

      Sil
  27. canım blogunla bu gün tanıştım ve izlemeye aldım seni buralarda yeniyim henüz.dolma muhteşem görünüyor doğrusunu istersen ne girit kabağını duymuştum nede görmüştüm.sayende bir şey daha öğrenmiş oldum.sende benim ziyaretime gelirsen memnun olurum.hayırlı günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyyah Gül hoşgeldin. sevindim faydalı olduğuma:) teşekkürler,
      elbette gelirim.
      sevgiler

      Sil
  28. pazarda hep görüyodum bu tip kabakları.hiç alıp yapmak nasip olmadı ama ilk işim bunu denemek olucak eline saglık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yemek tarifleri (sariyumurta) hoşgeldin. dene, bence pişman olmazsın:)) teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  29. Neden olmasın.Güzel olduğunuda yazmışsın.Görüntüsüde süper.Eline emeğine sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ♥GÖNÜL ÇELEN♥ tereddüt ettim ama, sonuç iyiydi. teşekkür ederim.
      sevgiler

      Sil
  30. Nasıl da beceriklisin sen öyle Nagehancım.Ama,3 tane dolmayla nasıl doydunuz:)Sadece ben 4 tane yerim,eşim de bir o kadar yese bu tarifteki malzemeleri 3'le çarpmamız gerek.Bu cümleden sonra bizi yemeğe çağırmayacağını biliyorum artık :)Ellerine sağlık ,öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hümeyra'cım sizi çağırırsam bütçe sarsılır:)) şaka tabiki. istersen porsiyonda 10 adet isteyin, canınız sağolsun, yeter ki gelin siz:))
      ilk kez yapacaktım cesaret edemedim fazlasına. ama eşim de, ben de birer tane yedik yetti zaten. yanında salata v.s. bir sonraki güne kaldı onu da ben yedim tabiki:))
      teşekkürler canım benim, ben de öpüyorum

      Sil
  31. Ortaya güzel bir şey çıkarmışsınız..ne güzel bir yemek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MAVİ TUTKU hoşgeldin.
      teşekkür ederim:) evet yemek güzeldi, öneririm:)
      sevgiler

      Sil
  32. Harika görünüyor, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Afiyon Avci teşekkür ederim, sağolasın:)
      sevgiler

      Sil
  33. çok severim . eline sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün'cüm sevilmeyecek gibi değilmiş:) teşekkür ederim:)
      sevgiler

      Sil
  34. nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GÖNÜL teşekkür ederim, tadı da güzeldi:))
      sevgiler

      Sil
  35. Ellerine sağlık.
    Sana link verdim haberin olsun.

    Teşekkür ederim.

    Kopyacı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  36. Oglak Kizları, sevgili çiğdem, güzel kopya çekmişsin:))
    senin de eline sağlık canım, teşekkürler.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  37. Valla canım çekti:)))yemek yapma tembeliyim zaten, böyle resimler görünce olsa da yesem diyorum, ama yapmaya müthiş üşeniyorum..nedir bendeki bu yemek yapma tembelliği anlamadım gitti:((eline sağlık ve afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben, ama yapılışı çok basit desem, hem de lezzetli desem yineda mi üşenirsin:))
      teşekkür ederim
      sevgilerimle

      Sil
  38. Kabak dolmasını zaten severım de bu bodur kabaklarda yemesı ayrı lezzetlı oluyor.Harıka gorunuyor,ellerine kollarına sağlık.

    YanıtlaSil
  39. sevtap hoşgeldin:)
    ben de ilk kez yaptım, sevdim:))
    teşekkür ederim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  40. Yemek mi sanat eseri mi belli değil :)) Annem çok sever kabak dolmasını bana olsa da hoş olmasa da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat teşekkür ederim:))) anneler sever, kızları da sever de, beylerin birçoğu sebze sevmez onu anladım:)) sebze güzeldir, sebze sağlıklıdır:))

      Sil
  41. farklı bir tarif ama kesinlikle denemeli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet hoşgeldin. kesinlikle önerebilirim:)
      sevgiler

      Sil
  42. ya ben de denemek istiyorum bu girit kabağı dolmasını.senin tarifin de denemeye gayet uygun görünüyo.tadı bildiğimiz kabak gibi midir acaba?

    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merve, iç harcını biraz pişirip, sonra kabakları doldurup yaparsan daha iyi olur. kabak çabuk pişiyor çünkü. onun dışında fazla bir tat farkı yok, görüntüsü yeter:)))
      kolaygelsin sana, şimdiden afiyet olsun
      sevgiler

      Sil

♡ sevgiyle kalın ♡

nagehan kadıoğlu öge
asortik