3 Kasım 2011

Çikolata ve Haşhaş Tohumlu Kek


Saba Tümer'in programında tesadüfen izlemiştim kendilerini. Bir yandan izliyor bir yandan internetten siteyi bulmaya çalışıyordum. Buldum inceledim harikaydı site. 
Ben sitenin içinde kayboldum, fotoğraflara bayıldım, abonesi oldum, her yeni yayınında mutlaka haberim olur şimdi, sıkı takipteyim:))
gurmemutfakhikayeleri.com'dan bahsediyorum bilmeyenler için:) 
TV programında masanın üstünde de Çikolata ve Haşhaş Tohumlu Kek vardı. Yapıp getirmiş, sanırım Saba Tümer'e:)) İlgimi çekti o gün bugündür kısmet olmadı yapamadım. Geçengün 1-2 gün izin almıştım. İzinli günlerimde yapmak istediğim herşeyi yaptım, bu kek de dahil. Bir daha izin almak istemiyorum çünkü mutfaktan çıkamayorum, yaptıkça yiyorum:) Bu da verdiğim kiloları geri almak demektir. Bir daha üstümde 14 kilo fazlalık taşımam istemem şahsen...
Kekte kullandığım haşhaşı çekilmiş ve çekilmemiş olarak sevgili arkadaşım Hasibe vermişti. Eğer çekilmemişini vermeseydi nerde nasıl çeker ya da çektirirdim onuda bilmiyorum. 
Ama sevgili Gözde'nin tavsiyesini uyup bahsettiği Bosch'un kahve çekme makinesinden edinmek lazım sanırım.

Yapımı keyifli, yemesi daha da keyifliydi:)) Sevgili Gözde'ye teşekkür ediyorum, beni bu güzel kekle tanıştırdığı için:)






Çikolata ve haşhaştohumlu kek malzemeleri

- 150 gr tereyağ
- 150 gr bitter çikolata
- 150 gr pudra şekeri
- 150 gr çekilmiş haşhaş tohumu
- 5 yumurta, sarısı ve beyazı ayrılmış
- 1 paket vanilya

Çikolata ve haşhaştohumlu kekin hazırlanışı
1) Fırınınızı 175 derecede ısıtın ve 30 cm'lik dikdörtgen kek kalıbınızı yağlayın.
2) Tereyağını çikolata ile birlikte baine-marie'de eritin ve karıştırın.
3) Yumurta sarılarıyla pudra şekerini krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın.
4) Tereyağ ve çikolatayı, yumurta sarısı ve pudra şekerli karışıma ekleyin.
5) Vanilyayı ve çekilmiş haşhaş tohumlarını ekleyin.
6) Yumurta beyazlarını mikserle karbeyazı kıvamına gelene dek çırpın. Karışıma ekleyip bir spatula yardımıyla dikkatlice karıştırın. Fazla karıştırıp, yumurta beyazının sönmemesine dikkat edin.
7) Karışımı kek kalıbına döküp önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 1 saat 30-40 dakika, batırdığınız bıçak temiz çıkıncaya kadar pişirin. İsteğinize göre krem şanti ile servis edin.

Kaynak Gözde'nin sitesi: http://www.gurmemutfakhikayeleri.com/ 

29 Ekim 2011

Ve Buluştuk...

Bursalı bloggerların Çırağan Cafe'deki kahvaltıda buluşacaklarını biraz geç farketmiştim ama olsun farkettim ve gittim:)
Gitme kararı aldığımda buluşma gününün 29 Ekim ''Cumhuriyet Bayramı'' olması münasebetiyle bayrağımı alıp gideceğimi belirtmiştim, aldım bayrakları ve gittim biz de cumhuriyet coşkumuzu bulunduğumuz ortama yansıttık.
En kısa zamanda tekrar biraraya gelmek koşuluyla ayrıldık. Emeği geçen ve müsait olup katılan tüm arkadaşlara teşekkürler.



Katılan arkadaşlarımız,

14 Ekim 2011

26. YIL

Evet, bugün iş hayatımda 26. yılımı doldurdum. Kendimle gurur duydum, mutlu oldum, bir yandan da hüzünlendim yıllar ne de çabuk geçmiş.
Çok güzel arkadaşlıklarım oldu, hala devam eden. İlk iş arkadaşlarımla bile hala görüşüyorum. İyi işverenlerim oldu hala görüştüğüm...
26 yıl geçmiş ama değişen birşey olmamış, o gün de hava bugünkü gibi sisli-pusluydu...
Güzel geçti çalışma hayatım, şanslı insanlardan biriydim. Sevdiğim işimi yaparken iş bulma sorunu hiç yaşamadım. Dilerim kimse yaşamaz.
İş hayatı olunca söz konusu etrafındaki insanlarda önemlidir. Bu konuda da çok şanslıyım ki  sevdiğim, anlaşabildiğim insanlar oldu, güzel günlerimiz oldu, hala da oluyor... Herbirine teşekkür ediyorum.
Yıllar yılı sen çalışıyorsun ben yaparım diyerek elimi sıcak sudan, soğuk suya değdirmeyen anneme binlerce kez teşekkür ediyorum.
Kısacası rahat ve güzel bir iş hayatım oldu, çok şükür...




Kutlu olsun:)))

Cam Tabak Boyama

Çok istiyordum cam tabak boyamayı, sonra peçete dekupaj yöntemiyle süslemeyi:) Bayramda yapmıştım. Acele oldu ama biraz daha özenli çalışılabilirmiş. İlk denememdi, bu kadar olacak:)) Öncesi-sonrası ve zeytinli tabak...





11 Ekim 2011

Kağıt Elbiseler

Aylardır süren yoğun tempo aynı şekilde devam ediyor. Eskisi gibi ilgilenemiyorum ama blogumu ve takip edenleri unutmuş değilim. Ara ara göz atmak için küçük kaçamaklar yapıyorum yaptıklarınıza. Bazen yorum yapıyorum bazen yapamıyorum ama aklımdasınız:))
Bir süre önce yaptığım ama yayınlayamadığım işlerimle merhaba demek istedim.


Daha önce keçe ve tül kullanarak yaptığımın buradaki cicinin değişik versiyonu bunlar da. Kağıt kalıplara değişik desenlerden aldığım çıkışları uygulayarak, tül ve kurdelalarla süsleyerek yapmıştım. Çok keyif almıştım yaparken, fırsatını bulursan yine yapmak isterim, çünkü fena olmadılar:) Daha fazla şımarmadan kaçayım ben:))



Herkese güzel günler diliyorum.
Sağlıklı ve mutlu kalın, hoşçakalın...



21 Eylül 2011

Kalp Kalbe Karşı Derler

Yoğun ve yorgun bir dönemden sonra nihayet uğrayabildim bloguma.
Çok nadir zamanlarda kimler neler yapmış diye bir bakıp, bazılarınada yorumlar bırakarak ayrıldım sessizce.
Bir-iki gündür biraz rahatlar gibi oldum, umarım böyle devam eder, çünkü çok yoruldum. Bi de bu arada ev taşınma meselesi vardı, o işi de hallettik. Tam değil ama çoğu yerleşti sayılır.
Yeni hiçbirşey yok, epey bi zaman arşivden bulup yayınlarım artık yaptıklarımı:))
Ramazanda yapıp, bayramda da hediye ettiğim, keçeden ve herbirini farklı materyallerle süsleyerek hazırladığım kalplerimi yayınlayayım. Blog sıkıcı olmaktan çıksın:) Renk gelsin biraz...



Bana kalan kalp...








Güzel günler diliyorum herkese...

5 Eylül 2011

Tiramisu


Bayramda ziyaret ettiğimiz çok sevgili Çoban ailesinde tekrar yeme fırsatım oldu. Sevgili Yeşim'in yaptığı tiramisu harikaydı. Çok sevmem öyle kalem kağıt isteyip tarif almayı, hem de hiç uygun olmayan bir zamanda. Ama Yeşim yabancı değil:) İsteğimi kırmadı tarifi yazdım, bi de açıklama yaptı. Tamamdır artık yapılabilir, bayılarak yediğim tiramisunun tarifi vardı elimde. Süperrr!!! Hiç vakit kaybetmeden hemen ertesi gün, gerekli malzemeler alındı eşim ve ailesinin tatlıyla fazla araları olmamasına rağmen, herşeyi göze alarak (tüm tatlıyı ben yemek zorunda kalabilirdim:P) tatlıyı yapmaya başladım. Övünmek gibi olmasın ama sonuç mükemmeldi:)) O kadar güzel olmuştu ki hiç çekinmeden komşu teyzemize bile götürdüm koşa koşa. Ve hemen tarif istendi;)) Çok mutlu oldum...
Bir sonraki gün de halamız geldi, ikram ettik. Çok severmiş ve çok beğendiğini söyledi. Değmeyin keyfime:)
Tiramisu severler haydi işbaşına:)
Kolay gelsin...




Malzemeler:
Kakaolu pastaban
2 tatlı kaşığı kakao


Krema için:
4 su bardağı süt
1 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı un
3 yemek kaşığı labne peyniri
Yarım falım sakızı

Islatmak için: 
2 tatlı kaşığı neskafe
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 kupa dolusu sıcak su

Krema yapılışı:
Süt, yumurta, toz şeker ve unu karıştırarak pişirilir.
Küçük küçük kesilmiş sakız ilave edilir.
Daha sonra labne peyniri de ilave edilir karıştırma teliyle karıştırılarak 3-4 dakika daha pişirilir.

Hazırlanışı:
Kakaolu pastaban ikiye bölünür.
Alt kısmı nescafeli ıslatma karışımının yarısıyla tamamen ıslatılır.
Kremanın yarısını alt tabana kenarlarından dökülecek şekilde yaydırılır.
Pastabanın üst kısmı kapatılır.
Nescafeli suyla her tarafı ıslatılır.
Kremanın kalan kısmı üst pastabana itinayla dökülüp üstü düzeltilir.
Yarım saat buzdolabında bekletilir.
Ve üstüne kakao elekle gezdirilir.


Afiyetle yenilir ve yedirilir:))


23 Ağustos 2011

Tül ve Keçe

Son birkaç gündür yoğunluktan ve de yorgunluktan yaptığım birsürü güzellikleri yayınlayamamaktan muzdaribim. Akşamları ufak tefek ciciler yapıyorum ama hazırlayıp yayınlayamıyorum.


Bütün bunlar yetmiyormuş gibi dün arayıp evleneceği için evi boşaltmamızı isteyen evsahibimizde cabası. Biz bu evi tutarken uzun yıllar oturabileceğimizi, asla bu evde oturmayı düşünmediğini, bu evin artık hep kiralık bir ev olarak kalacağını endişemiz olmaması gerektiğini söylemişti, defalarca. Dün arayıp evleneceğini söylediğinde üzüldüm. Evleneceğine değil tabiki. Dört yıllık evliliğimiz boyunca üçüncü evimizde oturuyoruz. Dördüncü eve taşınmakta neyin nesi!!!


Anladım ben çok dertlenmişim, ama çok haklıyım. İşler çok yoğun, hem yetiştirme telaşı, hem de yorgunluğu... 


Uzun bayram tatili çok işime yarayacak. Bayramda İstanbul'dayız. Eşimin ailesinin yanına gidiyoruz. Orada dinleneceğimden hiç kuşkum yok. Evin gelini gibi değil, şımarık kızı gibiyim. Yediğim önümde, yemediğim arkamda misali günler geçiriyorum her gittiğimde. Bize misafir muamelesi yapıyor annemiz ve babamız. Sağolsunlar, sağlıklı ve her daim enerji dolu olmalarını diliyorum. Güçleri ve kuvvetleri eksilmesin.


Bu kadar şikayet ve de teşekkürden sonra geçengünlerde burada gördüğüm ve hemen uyguladığım ciciyi sergilemenin zamanı;)) Kullanılan malzeme keçe ve tül. Birarada çok güzel oldu. Buna benzer çok şeyler yaptım:)) Hatta bunun gibi 3 tane daha var:) Ara ara onlarıda yayınlarım, yorgunum dinlenme vakti artık:))





15 Ağustos 2011

Kalburabastı

Günaydın, iyi haftalar herkese...

Uzun zamandır işlerimin yoğunluğu nedeniyle, elimde epey bir malzeme olmasına rağmen hiçbirşey yayınlamamış olmam tembellik olarak düşünülmesin lütfen:)) Ben aslında çok güzel şeyler yaptım, yapıyorum da aslında ama yayınlamak için fotoğraf çekmem lazım. Sıraya dizildiler fotoğraf çekmemi bekliyorlar:))
Araya daha fazla ayrılık girmesin diye uzun zaman önce eşimin yoğun isteği üzerine yaptığım şekerpare tarifini vereyim:))

Çok güzel olduğu halde birdaha yapmadım çünkü eşim istiyor, ben yapıyorum, o yemiyor, ben yiyorum böyle bir durum sözkonusu:))
Üç yılı geçmiştir tatlıyı yapıp, fotoğrafını çekmiş olmam. O zamanlar ne bir blogum, ne de blog açma niyetim vardı ama yaptığımız herşeyin fotoğrafını çekme alışkanlığımız vardı Allah'tan.
Bu güzel ve hafif tatlıyı yapıp sofralarınızı şenlendirin:))

Tatlı yiyip (ölçüyü kaçırmadan), tatlı tatlı konuşun:))


Şekerpare malzemeleri:
1 paket yumuşak margarin
3 su bardağı un
1 veya 2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi


Şerbet malzemeleri:
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu



Şekerpare şerbetinin hazırlanışı:
2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın. 
Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin. 
Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.


Şekerpare hazırlanışı:
1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin. 
Bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın.
Bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. 
Bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın. Hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin.
Kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180C'de  10-15 dakika pişirin. 
Sonra ısıyı 200˚C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. 
Üzerleri kızarınca fırından çıkarın. 
Sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.





***Kepçe (kevgir kepçe) üstünün toptoplarını yapmak için iyi fikir, çok eğlenceliydi:))


Kaynak: http://www.portakalagaci.com