29 Eylül 2018

Tavukgöğsü Tatlısı

İlk evlendiğimde hemen hemen hiç yemek yapma deneyimim yoktu. O zamanlar internetten yemek tarifleri araştırmak gibi bir lüksümüz de yoktu. İlk günler kendi bildiğimce bir şeyler yapıp elime yüzüme bulaştırdıktan sonra baktım olacak gibi değil gidip birkaç tane yemek tarifi kitabı satın aldım. Aşağı yukarı denediğim bütün yemeklerde ilk ya da ikinci seferde güzel sonuçlar elde ettim. Ancak yaşadığım birkaç hüsranı da hiç unutamadım. Bunlardan biri de tavukgöğsü tatlısı deneyimimdir. O tavuk etlerini hazırlamak için harcadığım emeğe mi, zamana mı yoksa konuklarıma mahcup olmama mı yanayım bilememiştim ve uzunca bir süre bu tatlıyı yapmaya kalkışmamıştım. Bayağı tecrübe kazanıp kendime güvenim attığında bir kez daha denemeye niyetlendim ama sonuç yine hüsran oldu. Geçen 15 yıl boyunca bir daha hiç tavukgöğsü tatlısını denemedim.
Nihayet tavuk göğsü tarifine Yemek.com adresinden ulaştım ve bu seferki sonuç mükemmel olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim:
Malzemeler:
½ adet tavukgöğsü
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı pirinç unu
6 yemek kaşığı toz şeker
1 küçük parça damla sakızı
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Tavukgöğsü üzerini örtecek kadar suda iyice haşlanacak. Derileri ve kemikleri ayıklandıktan sonra tel kadayıfı inceliğinde didilecek ve kevgirde bol su ile yıkanacak. Kokusunun çıkması için duru suyun içinde uzun süre bekleyecek(en önemli püf noktası). Bekleme suyu birkaç kez değiştirilmelidir.
Sonra didilmiş tavukgöğsünün suyu iyice sıkılarak süzülecek. Tencereye soğuk süt ilave edilerek 10 dakika kaynatılacak.
Ayrı bir kâsede, mısır nişastası ile pirinç ununa kaynamakta olan sütten azar azar katılarak yedirilecek. Bu karışım sütle tavukgöğsünün tenceresine aktarılacak ve topaklanmaması için metal çırpıcı ile sürekli karıştırılacak.
Tencereye toz şeker ve damla sakızı da eklendikten sonra tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilecek. Macun kıvamına geldiğinde altı kapatılacak ve parlaklık vermesi için tereyağı eklenip sıcaklığıyla eriyene kadar karıştırılacak.
Tatlı servis kâselerine paylaştırılıp buzdolabında soğutulacak. Arzuya göre üzerine tarçın serperek veya yanına dondurma koyarak servis edilecek.    

Yemek.com Google Play link: 

10 Eylül 2018

Omurga Eğriliği Nedir?

Toplamda 33 kemikten oluşan ve dik durmayı, hareket edebilmeyi sağlayan omurga merkezi sinir sisteminin de en önemli bölümlerinden biridir. Dışkı fonksiyonları ya da solunum gibi pek çok fonksiyonu omurga kontrol eder. Ancak vücudun pek çok bölümü gibi omurgada da çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor. Ülkemizde omurga hastalıkları arasında en yaygın görülenlerden biri de skolyoz yani omurga eğriliği hastalığı oluyor. 
Bu hastalık genellikle omurganın sağa ya da sola eğrilmesi ile kendini gösteriyor. Toplumda % 2 ila 4 gibi bir oranda görülen omurga eğriliği genellikle orta yaş ve üzerinde ortaya çıkıyor olsa da çocuklarda da görülebilen bir durum. Hatta kız çocuklarda yaklaşık 10 kat  daha fazla görüldüğü de kayıtlarda yer alıyor. 




Omurga Eğriliği (Skolyoz) Türleri
Omurgada meydana gelen bu eğrilik farklı türlerde olabiliyor. Örneğin idiopatik skolyoz en sık görülen türüdür ve nedeni halen tam olarak bilinemiyor. Bu skolyoz türünde omurga C ya da S şeklini alıyor. Bu türde omurganın sağa ya da sola eğrilmesi ile birlikte omurgayı oluşturan omurlar da kendi etrafında dönüyor. Bu durum vücutta asimetrik çıkıntılar şeklinde de kendini gösteriyor. 
Nöromüsküler skolyoz ise genellikle vücuttaki kas ya da sinir hastalıkları nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu skolyoz türü solunum sıkıntısı çekme ya da duyu ile ilgili bazı sıkıntılar çekme gibi ilave sorunlara da sebebiyet verebiliyor. Konjenital skolyoz sık görülen bir diğer omurga eğriliği türüdür. Bu tür çocuklarda daha çok görülüyor çünkü anne karnındaki çocuğun gelişimi esnasında meydana geliyor. Doğumdan sonra çocukların büyüme evresinde kendini belli ediyor ve yürüme sorunlarına da neden olabiliyor. 
Omurganın eğrilmesi tedavi edilebilen bir durum. Ancak tedaviye ne kadar erken dönemde başlanırsa başarı oranı da o denli yüksek oluyor. Skolyoz türüne ya da hastanın durumunda bağlı olarak tedavi şekli değişebiliyor. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Acıbadem web adresine tıklayabilir. Sitede merak edilen her türlü soruya yanıt olabilecek detaylı bilgiler mevcut. Aynı zamanda hekim tarafından konuya dair yapılan açıklamaların videolarına da bu siteden ulaşmak mümkün olabiliyor. 

7 Eylül 2018

Bir Paspas Hikayesi (DIY)

Gördüğümde aşık olmuştum adeta. İlk kez gittiğim bir evdi evirip, çevirip bakamadım nasıl olduğuna ama elde yapılmış bir şeydi onu biliyordum. Eve geldiğimde düşündüğümü denedim fakat öyle olmadığını anlayıp bırakmıştım. Zaman ilerleyip samimiyetimiz arttıkça sevgili Sevil hanımla ve sık sık gitmeye başladığım zamanlarda inceledim ve hemen hazırlıklara başladım. 



Kestiğim penye şeritlerin üstünde çok eğlendi mia:)) Uyudu bile:))


Çokça penye kumaşa ihtiyacım vardı. Yakın çevremde küçük bir kampanya başlattım ve kısa sürede birsürü kullanılmayan rengarenk, çizgili, desenli, puantiyeli vs. penye t-shirt topladım. Sonra hepsini 2-3 cm. eninde ve yaklaşık 22 cm. uzunluğunda olacak şekilde kesmeye başladım parmaklarım su toplayana kadar:) Gerçekten zorlandım keserken. Neyse hepsini kesmiştim. 


Zeminde kullanmak üzere daha  önce aldığım bir kilim vardı her yıkamada renk veren, diğer açık renk paspaslarımı mahveden onu gözden çıkardım ve başladım kestiğim şerit penyeleri gelişigüzel renklerde dikerek sabitlemeye.


Ve işte beni ziyadesiyle mutlu eden bir sonuca ulaştım, gördüğüm ve istediğim tam da buydu. Paspas diyorum ama salonun orta yerinde duruyor vallahi en değerli halıdan daha değerli benim için. İlmek, ilmek dokuyamadım belki ama tek tek diktim:)) Büyük bir keyifle ve özellike ben yaptığım için gururla kullanıyorum:) 




Sevdiyseniz yakın çevrenize haber salın ve başlayın kullanılmayan penyeleri toplamaya. Sonra kesin, sonra da dikin, sonra da mutlulukla kullanın:) Çünkü ben öyle yaptım:)

Sevgiler