10 Eylül 2018

Omurga Eğriliği Nedir?

Toplamda 33 kemikten oluşan ve dik durmayı, hareket edebilmeyi sağlayan omurga merkezi sinir sisteminin de en önemli bölümlerinden biridir. Dışkı fonksiyonları ya da solunum gibi pek çok fonksiyonu omurga kontrol eder. Ancak vücudun pek çok bölümü gibi omurgada da çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor. Ülkemizde omurga hastalıkları arasında en yaygın görülenlerden biri de skolyoz yani omurga eğriliği hastalığı oluyor. 
Bu hastalık genellikle omurganın sağa ya da sola eğrilmesi ile kendini gösteriyor. Toplumda % 2 ila 4 gibi bir oranda görülen omurga eğriliği genellikle orta yaş ve üzerinde ortaya çıkıyor olsa da çocuklarda da görülebilen bir durum. Hatta kız çocuklarda yaklaşık 10 kat  daha fazla görüldüğü de kayıtlarda yer alıyor. 




Omurga Eğriliği (Skolyoz) Türleri
Omurgada meydana gelen bu eğrilik farklı türlerde olabiliyor. Örneğin idiopatik skolyoz en sık görülen türüdür ve nedeni halen tam olarak bilinemiyor. Bu skolyoz türünde omurga C ya da S şeklini alıyor. Bu türde omurganın sağa ya da sola eğrilmesi ile birlikte omurgayı oluşturan omurlar da kendi etrafında dönüyor. Bu durum vücutta asimetrik çıkıntılar şeklinde de kendini gösteriyor. 
Nöromüsküler skolyoz ise genellikle vücuttaki kas ya da sinir hastalıkları nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu skolyoz türü solunum sıkıntısı çekme ya da duyu ile ilgili bazı sıkıntılar çekme gibi ilave sorunlara da sebebiyet verebiliyor. Konjenital skolyoz sık görülen bir diğer omurga eğriliği türüdür. Bu tür çocuklarda daha çok görülüyor çünkü anne karnındaki çocuğun gelişimi esnasında meydana geliyor. Doğumdan sonra çocukların büyüme evresinde kendini belli ediyor ve yürüme sorunlarına da neden olabiliyor. 
Omurganın eğrilmesi tedavi edilebilen bir durum. Ancak tedaviye ne kadar erken dönemde başlanırsa başarı oranı da o denli yüksek oluyor. Skolyoz türüne ya da hastanın durumunda bağlı olarak tedavi şekli değişebiliyor. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Acıbadem web adresine tıklayabilir. Sitede merak edilen her türlü soruya yanıt olabilecek detaylı bilgiler mevcut. Aynı zamanda hekim tarafından konuya dair yapılan açıklamaların videolarına da bu siteden ulaşmak mümkün olabiliyor. 

1 yorum:

  1. maalesef hem ablamda hem ablamın kızında çıktı bu yıl skolyoz.galiba evreleri var .şükür henüz çok ilerlememiş yeğeniminki biraz daha ileri evre ve tedaviye başladılar.bu olaya kadar bilmediğim bir hastalıktı.tüm hastalara şifa diliyorum.

    YanıtlaSil

♡ sevgiyle kalın ♡

nagehan kadıoğlu öge
asortik