6 Şubat 2019

Zıpçıktı Çiçeği ve Bizim Mutluluğumuz...

Eylül ayında yazıp taslaklarda kalan o günün heyecanıyla yazdığım yazı ile merhaba.
O gün o heyecanı, o zaman hayatta olan annemle beraber yaşamıştık. 
Canım annemde görüp hayran kalmıştı. 
Mekanın cennet olsun canım annem benim🙏🏻
...
Halk arasında 'zıpçıktı' denilen yağmur zambağı, nergisgiller (amaryllidaceae) ailesinden soğanlı bir bitki cinsidir. Yetmiş kadar türü bulunmaktadır. Bazı türleri süs bitkisi olarak da  yetiştirilmektedir. Anavatanları Orta Amerika ülkeleridir. Yıldız şeklinde pembe, beyaz, sarı renkli çiçekleri genellikle  kokusuz ve kısa ömürlüdür. Peri zambağı, rüzgar zambağı, zefirantes da denir.
Pembe çiçeklisine; Pembe zıpçıktı - 'Zephyranthes grandiflora' ya da 'zephyranthes carinata', beyaz çiçek  açana ise; Beyaz zıpçıktı - 'Zephyranthes candide' denir.


Çiçek hakkındaki kısa bilgiden sonra benim deneyimimi paylaşmak istiyorum sizlerle. 
Adını dahi bilmiyordum, komşu ablam vermişti, "çok güzel çiçek açar" demişti. Bir yılı aşkındır çiçek falan açmadı, bazen çok cansızdı, kurur gibi oldu, sarardı. Sonra canlandı ama çiçek açmadı hiç. 
Bir keresinde tam atacakken kestim. Tekrar uzadı, yine çiçek yok. 
Bizim balkon çok güneş alır, belki güneşten hoşlanmıyordur deyip aldım sabah güneşi alan (rahmetli annemin odasına) odanın camının önüne koydum. Uzun bir süredir orada, yine çiçek yok:( Artık atayım bunu, birşey olduğu yok derken son kez şans verip yine kestim. Camın önününün tozunu almak için tül perdeyi kenara çektiğimde dilim tutuldu bu güzellik karşısında. Aralarından 3 tanesi çok uzamış birinin üstünde şahane bir çiçek, diğer ikisi de açmak üzere. Adı gibi gerçekten zıpçıktı:)) Durdu, durdu, durdu zıp diye çıktı adını haklı çıkarırcasına.






Mutluluğumu siz tahmin edin:))


Kalın sağlıcakla...



12 Ocak 2019

İncili Gastronomi Rehberi Raflarda

                                    
Türkiye’de benzeri olmayan bir değerlendirme ve derecelendirme yöntemi kullanarak gastronomi rehberi hazırlamaya karar verişimizin üzerinden iki yıldan fazla süre geçti.
Artık dünya çapında restoranlarımız, şeflerimiz, tadı damaklarda yer eden lezzet duraklarımız olmasına karşın geçtiğimiz yıla kadar sektörü etik kurallar çerçevesinde değerlendirecek, işini iyi yapanları teşvik edecek, yeme-içme severlere yol gösterecek bir rehber yoktu.
Bu açık Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle kapandı. Türkiye’nin en güçlü yeme- içme yazarları, kanaat önderleri ve gizli müfettişlerinin katkılarıyla İstanbul, Bodrum, Alaçatı ve Çeşme’deki restoranları değerlendiren ilk İncili Gastronomi Rehberi 2017 Kasım’ında yayımlandı.
İncili Gastronomi Rehberi’nin ikincisi ise 18 Aralık itibarı ile raflardaki yerini aldı. Ardında yoğun bir emek ve zorlu bir süreç olan rehberin bu yıl kapsamı da genişledi, İzmir ve Ankara’daki restoranlar da değerlendirmeye dahil edildi. 422 restoran ve 257 lezzet noktasının yer aldığı rehberimizin içeriği kadar tasarımında ve derecelendirme sisteminde de yenilikler var. İnci sayısı dörtten beşe çıktı. Ayrıca restoranlar kategorilerine ayrılarak aranan yerlerin daha kolay bulunacağı bir düzenleme de yapıldı.

İncili Gastronomi Rehberi’nin websitesine https://inciligastronomirehberi.hurriyet.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İLKELER
  • Gastronomi Rehberi projesinde görev alacak gizli müfettiş seçimleri yapılırken restoranlarla özel ya da maddi ilişki olmamasına dikkat edildi.
  • Yeme-içme tutkunları arasından seçilen müfettişlerden 'görevlerini', çevrelerinden ve puan verdikleri yerlerden kesinlikle gizli tutmaları istendi.
  • Şefler, restoran sahipleri ve işletmeciler etik olmayacağı düşüncesiyle müfettiş olarak seçilmedi.
  • Gönüllülük esasına göre katkıda bulunan 200’ün üzerinde gizli müfettiş son bir yıl içinde gittikleri restoranları değerlendirdi.
  • Listemizde olan her işletme en az üç müfettiş ve proje ekibinden bir kişi tarafından ziyaret edildi. 
  • Kurgulanan sisteme göre restoranlar malzeme, lezzet, servis, kimlik, sunum ve dekorasyon özellikleriyle puanlandırıldı.
  • Sistemin kapanmasının ardından çıkan sonuçlar proje ekibi ve danışma kurulunun kanaatlerinin de dikkate alınmasıyla nihai halini aldı.
  • İstanbul, Ankara, İzmir, Çeşme, Alaçatı ve Bodrum’daki restoranları kapsayan rehberde 5 İncili 3; 4 İncili 30; 3 incili 86, 2 incili 168 ve 1 incili 135 olmak üzere toplam 422 restoran ve 257 lezzet noktası bulunuyor.
  • Listeler hazırlanıp değerlendirmeler başladıktan sonra açılan mekanlara ‘Yeni Açılanlar’ bölümünde yer verdik.
  • Ayrıca yeni açılan ve kapanan restoranlar web sayfamızda güncellenecektir.

İnci Açılımları
  • 5 İnci: Olağanüstü deneyim
  • 4 İnci: Mükemmel
  • 3 İnci: Çok iyi 
  • 2 İnci: İyi 
  • 1 İnci: Gitmeye değer 

Restoranların fiyat aralığı;
  • ₺: 0-50 TL
  • ₺₺: 50 – 100 TL
  • ₺₺₺: 100 – 250 TL
  • ₺₺₺₺: 250 TL+
Bir boomads advertorial içeriğidir.


29 Eylül 2018

Tavukgöğsü Tatlısı

İlk evlendiğimde hemen hemen hiç yemek yapma deneyimim yoktu. O zamanlar internetten yemek tarifleri araştırmak gibi bir lüksümüz de yoktu. İlk günler kendi bildiğimce bir şeyler yapıp elime yüzüme bulaştırdıktan sonra baktım olacak gibi değil gidip birkaç tane yemek tarifi kitabı satın aldım. Aşağı yukarı denediğim bütün yemeklerde ilk ya da ikinci seferde güzel sonuçlar elde ettim. Ancak yaşadığım birkaç hüsranı da hiç unutamadım. Bunlardan biri de tavukgöğsü tatlısı deneyimimdir. O tavuk etlerini hazırlamak için harcadığım emeğe mi, zamana mı yoksa konuklarıma mahcup olmama mı yanayım bilememiştim ve uzunca bir süre bu tatlıyı yapmaya kalkışmamıştım. Bayağı tecrübe kazanıp kendime güvenim attığında bir kez daha denemeye niyetlendim ama sonuç yine hüsran oldu. Geçen 15 yıl boyunca bir daha hiç tavukgöğsü tatlısını denemedim.
Nihayet tavuk göğsü tarifine Yemek.com adresinden ulaştım ve bu seferki sonuç mükemmel olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim:
Malzemeler:
½ adet tavukgöğsü
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı pirinç unu
6 yemek kaşığı toz şeker
1 küçük parça damla sakızı
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Tavukgöğsü üzerini örtecek kadar suda iyice haşlanacak. Derileri ve kemikleri ayıklandıktan sonra tel kadayıfı inceliğinde didilecek ve kevgirde bol su ile yıkanacak. Kokusunun çıkması için duru suyun içinde uzun süre bekleyecek(en önemli püf noktası). Bekleme suyu birkaç kez değiştirilmelidir.
Sonra didilmiş tavukgöğsünün suyu iyice sıkılarak süzülecek. Tencereye soğuk süt ilave edilerek 10 dakika kaynatılacak.
Ayrı bir kâsede, mısır nişastası ile pirinç ununa kaynamakta olan sütten azar azar katılarak yedirilecek. Bu karışım sütle tavukgöğsünün tenceresine aktarılacak ve topaklanmaması için metal çırpıcı ile sürekli karıştırılacak.
Tencereye toz şeker ve damla sakızı da eklendikten sonra tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilecek. Macun kıvamına geldiğinde altı kapatılacak ve parlaklık vermesi için tereyağı eklenip sıcaklığıyla eriyene kadar karıştırılacak.
Tatlı servis kâselerine paylaştırılıp buzdolabında soğutulacak. Arzuya göre üzerine tarçın serperek veya yanına dondurma koyarak servis edilecek.    

Yemek.com Google Play link: 

10 Eylül 2018

Omurga Eğriliği Nedir?

Toplamda 33 kemikten oluşan ve dik durmayı, hareket edebilmeyi sağlayan omurga merkezi sinir sisteminin de en önemli bölümlerinden biridir. Dışkı fonksiyonları ya da solunum gibi pek çok fonksiyonu omurga kontrol eder. Ancak vücudun pek çok bölümü gibi omurgada da çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor. Ülkemizde omurga hastalıkları arasında en yaygın görülenlerden biri de skolyoz yani omurga eğriliği hastalığı oluyor. 
Bu hastalık genellikle omurganın sağa ya da sola eğrilmesi ile kendini gösteriyor. Toplumda % 2 ila 4 gibi bir oranda görülen omurga eğriliği genellikle orta yaş ve üzerinde ortaya çıkıyor olsa da çocuklarda da görülebilen bir durum. Hatta kız çocuklarda yaklaşık 10 kat  daha fazla görüldüğü de kayıtlarda yer alıyor. 




Omurga Eğriliği (Skolyoz) Türleri
Omurgada meydana gelen bu eğrilik farklı türlerde olabiliyor. Örneğin idiopatik skolyoz en sık görülen türüdür ve nedeni halen tam olarak bilinemiyor. Bu skolyoz türünde omurga C ya da S şeklini alıyor. Bu türde omurganın sağa ya da sola eğrilmesi ile birlikte omurgayı oluşturan omurlar da kendi etrafında dönüyor. Bu durum vücutta asimetrik çıkıntılar şeklinde de kendini gösteriyor. 
Nöromüsküler skolyoz ise genellikle vücuttaki kas ya da sinir hastalıkları nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu skolyoz türü solunum sıkıntısı çekme ya da duyu ile ilgili bazı sıkıntılar çekme gibi ilave sorunlara da sebebiyet verebiliyor. Konjenital skolyoz sık görülen bir diğer omurga eğriliği türüdür. Bu tür çocuklarda daha çok görülüyor çünkü anne karnındaki çocuğun gelişimi esnasında meydana geliyor. Doğumdan sonra çocukların büyüme evresinde kendini belli ediyor ve yürüme sorunlarına da neden olabiliyor. 
Omurganın eğrilmesi tedavi edilebilen bir durum. Ancak tedaviye ne kadar erken dönemde başlanırsa başarı oranı da o denli yüksek oluyor. Skolyoz türüne ya da hastanın durumunda bağlı olarak tedavi şekli değişebiliyor. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Acıbadem web adresine tıklayabilir. Sitede merak edilen her türlü soruya yanıt olabilecek detaylı bilgiler mevcut. Aynı zamanda hekim tarafından konuya dair yapılan açıklamaların videolarına da bu siteden ulaşmak mümkün olabiliyor. 

7 Eylül 2018

Bir Paspas Hikayesi (DIY)

Gördüğümde aşık olmuştum adeta. İlk kez gittiğim bir evdi evirip, çevirip bakamadım nasıl olduğuna ama elde yapılmış bir şeydi onu biliyordum. Eve geldiğimde düşündüğümü denedim fakat öyle olmadığını anlayıp bırakmıştım. Zaman ilerleyip samimiyetimiz arttıkça sevgili Sevil hanımla ve sık sık gitmeye başladığım zamanlarda inceledim ve hemen hazırlıklara başladım. 



Kestiğim penye şeritlerin üstünde çok eğlendi mia:)) Uyudu bile:))


Çokça penye kumaşa ihtiyacım vardı. Yakın çevremde küçük bir kampanya başlattım ve kısa sürede birsürü kullanılmayan rengarenk, çizgili, desenli, puantiyeli vs. penye t-shirt topladım. Sonra hepsini 2-3 cm. eninde ve yaklaşık 22 cm. uzunluğunda olacak şekilde kesmeye başladım parmaklarım su toplayana kadar:) Gerçekten zorlandım keserken. Neyse hepsini kesmiştim. 


Zeminde kullanmak üzere daha  önce aldığım bir kilim vardı her yıkamada renk veren, diğer açık renk paspaslarımı mahveden onu gözden çıkardım ve başladım kestiğim şerit penyeleri gelişigüzel renklerde dikerek sabitlemeye.


Ve işte beni ziyadesiyle mutlu eden bir sonuca ulaştım, gördüğüm ve istediğim tam da buydu. Paspas diyorum ama salonun orta yerinde duruyor vallahi en değerli halıdan daha değerli benim için. İlmek, ilmek dokuyamadım belki ama tek tek diktim:)) Büyük bir keyifle ve özellike ben yaptığım için gururla kullanıyorum:) 




Sevdiyseniz yakın çevrenize haber salın ve başlayın kullanılmayan penyeleri toplamaya. Sonra kesin, sonra da dikin, sonra da mutlulukla kullanın:) Çünkü ben öyle yaptım:)

Sevgiler

17 Temmuz 2018

Bölgesel Yağlanma Artık Kader Değil!

Çok sayıda kişi son derece ideal bir kiloya sahip olmasına karşın fit bir görünüme kavuşamıyor. Özellikle genetik faktörlerin belirleyici olduğu bu duruma sebebiyet veren ise bölgesel yağlanma oluyor. Vücudun özellikle göbek, karın, basen ve bel bölümlerinde görülebilen bölgesel yağlanma artık kader değil. Çünkü liposuction ve lipoliz yöntemlerinin bir arada uygulanması ile fazla yağlardan kurtulmak mümkün olabiliyor. 
Vücudun istenen herhangi bir bölümüne uygulanabilen lipoliz işlemi ile yağ hücrelerinin işlevini kaybetmesi sağlanıyor. Bu yöntem esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmiyor olduğunu da belirtmek gerekiyor. Sonrasında yağ hücreleri liposuction yöntemi ile vücuttan dışarıya atılıyor. Konuya dair buradan daha fazla bilgi de alabilirsiniz. 



Liposuction Nerelere Uygulanabilir? 
Bu işlem aslında vücudun herhangi bir yerine uygulanabiliyor. Ancak en çok bölgesel yağlanmanın yoğun şekilde görüldüğü göbek, karın, iç bacak, iç kol, basen, bel gibi bölgelere uygulandığını belirtmek gerekiyor. Ayrıca liposuction işlemi artık çok daha hızlı ve etkin bir şekilde uygulanabiliyor. Vakumlu aletler yardımı ile yağ hücrelerinin dışarıya atılması daha hızlı gerçekleşiyor. 
Çok sayıda kişi liposuction işleminin aslında bir ameliyat olduğunu düşünse de bu bilgi gerçeği yansıtmıyor. Bu uygulama bir ameliyat değildir. Cilde çok küçük bir delik açılması ve sonrasında bu delikten işlevini kaybeden yağ hücrelerinin dışarıya atılmasıdır. Dolayısıyla uygulamanın cerrahi bir operasyon ile karıştırılmaması gerekir. Ayrıca klinik istirahati gerektiren bu uygulama olmadığını da belirtmek lazım. 
Sadece 3 gün evde dinlenmeniz yeterli oluyor. Bu 3 günün sonunda günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Bu arada cildinizin sıkılaşması ve toparlanması için yaklaşık 3 hafta korse takmanız gerektiğini de belirtelim. Korse kıyafetlerin altından belli olmadığı için rahatlıkla yaz aylarında da takılabiliyor. 
Liposuction uygulaması hakkında merak ettiğini tüm soruların yanıtlarını Vanity Klinik web adresinden de öğrenebilirsiniz. Sitede uygulamanın nasıl yapıldığı, ne gibi artılarının olduğu gibi pek çok soruya yanıt var. Aynı zamanda bu uygulamadan faydalanmak isteyenler de site üzerinden randevularını alabiliyor. Bölgesel yağlardan kurtulmanız için yapmanız gereken sadece ilk adımı atmak olacak. Artık liposuction uygulamasından korkmanıza gerek kalmadı. 


7 Temmuz 2018

Yine Bir Yastık Hikayesi...

Uzun bir aradan sonra merhaba, 

Lise yıllarında baskı teknikleri konusunu işlerken yapmıştım bu çalışmayı. Halk oyunları ile ilgili bir desen uygulayıp minder yapacaktım, yaptım da. Yıllar içerisinde minderin bazı yerleri deforme olmuştu, atmaya kıyamadım ve her iki tarafında baskı olan kumaştan birkaç yıl önce bir çanta yapmıştım. Detaylı ve hikayeleştirilmiş yazısına buradan ulaşabilirsiniz:) 


Diğer yarısı duruyordu geçen gün kumaşı aldım ve yakındaki bir terziye götürerek bu şekilde yastık yaptırdım. Kumaş olarak durmaktansa bir işlevi olsun istedim. Sanki oldu da:)) Mutlulukla kullanacağım. 


Sevgiler...