Eskiden bu kadar düşkün değildim pırasaya. Çok nadiren yemeğini yerdim. Böreğini evlendikten sonra eşimin çok sevdiğini anlayınca yapmaya başlamıştım.
Yıllar önce arkadaşımın yaptığı bir börek varki ki, kek demek daha doğru. Almıştım tarifini de ama o zamanlar mutfak kim, ben kim:)) Bende kendi kendime bir denemeden sonra yaptım. Burada da yayınlamıştım. Aynısı olmadı sanırım ama çok güzel tuzlu pırasalı kek oldu:)
Yıllarca tarifi saklayıp bir kere bile yapmamış olmam benim mutfakla aramın hiç iyi olmadığı anlamını çıkarıyordur sanırım. Şimdi gördüğüm her tarife atlıyorum neredeyse. Önceden hiç öyle değildim. Tarif falanda almazdım aslında. Demek ki çok güzelmiş:)) Ama şimdi tamamen değişti mutfağa olan düşkünlüğüm. Çok seviyorum, mecburiyetten değil, gerçekten çok keyif alıyorum. Yemek, pasta, börek v.s. hiç ayırt etmiyorum, hepsini severek yapıyorum. Benden hiç ümidi olmayan başta annem ve ablalarım bu durum karşısında şaşkın ve mutlular:))
Sevgili Dilek'in yaptığını denedim geçen günlerde. Tadı muhteşemdi, bayıldım.
Hatta birsürü hazırladık teyzemle beraber. Canım teyzem, kızım birşeyler hazırlayalım sakla, lazım oldukça çıkarır kızartır veya fırına verirsin diyordu. Ve biz bunu gerçekleştirdik. Pırasalı börekler ve sigara böreklerim oldu birsürü. Gerektikçe çıkarıp tüketeceğiz afiyetle. Teyzem benim, eline, koluna sağlık.
Ve işte muhteşem lezzet, pırasalı kruvasan börek.
Pırasalı Kruvasan Börek Malzemeleri
• 4 yufka • 1 bardak eritilip soğutulmuş margarin (ben sıvıyağ kullandım)• 1 bardak süt
Pırasalı Kruvasan Börek İç Malzemesi ve Hazırlanışı
• Sıvıyağ
• Salça
• Tuz
• 1 demet pırasa (ince doğranıp sıvıyağda suyunu çekinceye kadar kavrulacak salça eklenip soğumaya bırakılacak)
Pırasalı Kruvasan Börek Yapılışı
Yufka tezgaha serilip her yeri süt-yağ karışımı ile ıslatılacak, sonra ikiye katlanacak,
tekrar sos sürülüp dörde katlanacak, çeyrek yufka elde etmiş olacağız.
Bunu da 4 veya 5'e bölüp iç malzemeyi koyup yanlarını kapatmadan sigara böreği gibi sarıyoruz.
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp üzerine yumurta sarısı sürülüyoruz.
Ben üzerine susam serpiştirdim.
180 ˚C'de, önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
Üzerinin hafif kızardığını görünce çıkarıp, geç kalmadan afiyetle tüketiyoruz:)))
Ellerine sağlık canım, sevgiler
YanıtlaSilnagihancım bende çok severım pırasayı hele ki börek olunca, çocukların yemesi daha kolay oluyor yarın ne yapsam diyordum.yanınada bir çay demlerim inşallah afiyetle yeriz.
YanıtlaSilbende ayda 2-3 kez yaparım pırasalı börek, ellerine emeklerine sağlık.
YanıtlaSilama olmaz kı bu :(( suan ekranı yemek ıstedım :))))) ellerıne emegıne saglıkk
YanıtlaSilNesli'cim teşekkürler...
YanıtlaSilsevgiler
DÜŞÜNCЄLЄRİMİN ЯOTASI bugünkü menü belli oldu, ne güzel:)) afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilsevgiler
Noblesse, ne güzel. hamur işi tüketmekle ilgili sorunum olmasa hergün yapıp yiyebilirim:)) teşekkürler
YanıtlaSilsevgiler
Kokosss ;))) kelebek teşekkürler:)) seni öyle hayal ettim bir an:))
YanıtlaSilsevgiler
aynen pırasayı bende hiç sevmem ama böreği öyle lezzetli oluyorki senin terifinde çok güzel hemen arşivime alıyorum sevgiler
YanıtlaSilGÖNÜL kış bitmeden pırasanın tadını çıkar:)) hatta hazırlayıp derin dondurucuda muhafaza etme imkanın varsa dört mevsim tüketebilirsin:) afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilsevgiler
Pırasa delisi olarak canım çekti kuzu eline sağlık .)
YanıtlaSil Stil Direktörü sağol. hadi yapta ye hemen:))
YanıtlaSilsevgiler
Benim ufaklıklar hiç sevmiyorlar prasayı ama böyle börekte,poğaçada severek tüketiyorlar..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Sevgiler.
Mmm çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık.
YanıtlaSilHayat Cafe Tarifleri hadi hemen yap çocuklara:)) teşekkürler
YanıtlaSilsevgiler
AtolyeKedi teşekkür ederim. gerçekten lezzetliler:))
YanıtlaSilsevgiler
Ah bu eşler insana neler yaptırıyor:)))
YanıtlaSilPırasayı severim aslında ama börek yapmak hiç aklıma gelmiyor. Zaten çocuklar yemez benim, sigara böreği favori evde. Ben de vakit bulunca yapıp dondurucuya atıyorum, canımız çekince çıkarıyoruz:)
Ellerine sağlık Nagehan`cım...
Semi'cim aynen öyle. pırasayla hiç bu kadar haşır-neşir olacağımı tahmin etmezdim:)) ama olsun sevdim ben bu pırasalı börek olayını. sen yap çocuklar mutlaka yer çok güzel bir lezzet. artık ben de öyle yapıyorum, teyzem sağolsun:)) birsürü yapıp attık dolaba. teşekkürler canım.
YanıtlaSilsevgiler
Ben de pırasayı soğan gibi kavurup, biber vs ekleyip omlet yaparım.Akıl akıldan üstün, hem börekleri hem de keki denemekte fayda var.Hele de buzluğa atılabiliyorsa ondan iyi cankurtaran olmaz.Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilahestebeste omlet fikrini sevdim, deneyeceğim:)) buzluk olayı gerçekten cankurtaran... teşekkür ederim.
Silsevgiler
Canim ellerine saglik.pek leziz gorunuyor....
YanıtlaSilDilek'in tariflerine de bayiliyorum.
Sevgilerrrr.
özgecim gerçekten pek leziz:) hergün yapıp yemek istiyor canım:) teşekkürler.
Silsevgiler
Pırasayı sadece börekte yiyebiliyorum ama hiç yapmamıştım. Denicem bu tarifini, çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilAslıcım sadece börekte seviyorsan mutlaka denemeni öneririm. muhteşem bir lezzet...
Silteşekkürler
sevgiler