18 Şubat 2010

Ayva Tatlısı

İlk ayva tatlım, sevgili Sibel'in kayınvalidesinin bahçesinden toplayıp getirdiği ayvaları meyve olarak tüketemediğimiz için tatlı yaparak değerlendirmeye karar vermemle oldu.
Akşama tatlı yemeye davet ettiğim arkadaşlarımın övgü dolu sözleri eşliğinde tükenen tatlı, sürekli yapma isteği uyandırdı bende. Ve sonu gelmeyen ayvalar... Sürekli o bahçeden ayva geliyor çünkü, Sibel sağolsun:))



Ayva Tatlısı İçin Malzemeler
• Dilediğiniz kadar ayva
Toz şeker
Limon
Su
Bir adet elma
Fındık, kaymak ya da krem şanti.
Çok az tarçın

Ayva Tatlısının Hazırlanışı
1. Ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun. Soyduğunuz kabukları atmayıp pişirirken kullanabilirsiniz. 
2. Soyulan ayvalar enine ikiye ayırıp ve çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. Çekirdeklerini atmayın, tatlıyı pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi için tencereye atarak kaynatabilirsiniz. 
3. Soyup ortaları çıkarılan ayvaları limon suyu ile ovun, kararmaması için.
4. Yayvan bir tencerenin altına önce ayva kabukları daha sonra da oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde ayvaları yerleştirin. Çekirdekleri de tencereye serpiştirin. Ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarır ayvalarınız. 
5. Kabukları soyulmuş elma ve ayva rendelenip birlikte karıştırlarak (arzu ederseniz bu karışıma çok az tarçın ilave edebilirsiniz) tencereye yerleştirilen ayvaların ortalarına konur. 
6. Her bir yarım ayvanın üstüne küçük çay bardağı dolusu toz şeker dökülür. (Bu ölçü arzuya göre değişebilir çok tatlı seviyorsanız ölçüyü artırabilir, içinizin bayılmasını istemiyorsanız biraz azaltabilirsiniz:))
7. Her bir yarım ayva için aynı çay bardağından biraz az su eklenir.
8. Ocağa yerleştirilen tenceredeki su kaynamaya başlayınca kısın.
9. Ayvalar iyice pişip, (çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz) tenceredeki su, köpük köpük olup, jöleleşinceye kadar, ayvalar çekirdeklerin rengini alıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 1 saat.
10. Pişen ayvaları servis tabağına alın ve jöleli suyundan üstlerine gezdirdikten sonra soğutun. Arzuya göre servis yapın. Ben bu sefer dövülmüş fındık kullandım.


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

♡ sevgiyle kalın ♡

nagehan kadıoğlu öge
asortik