Girit Kabağı. |
- bak ne güzel kabaklar aldım, bunlardan yemek yapacağım.
- ben yemem biliyorsun, içinde et olmayınca doymuyorum.
hemen fikrimi değiştirdim. zeytinyağlı yapmaktan vazgeçtim:) olur muydu bilemiyorum ama, neden olmasın? :)
- ama neden? hani biber dolması yapıyoruz kıymalı, bunun da içi aynı öyle olacak.
- tamam bakarız...
Mecburen çark ettim ve dediğim gibi etli yapmaya karar verdim. Gayet güzel oldu. Bir sonrakine kesinlikle zeytinyağlısını yapacağım. Sıcak havalarda, sıcak yemek hiç çekilmiyor:))
Biraz daha oyarak inceltmiştim. Saplarını atmayın üstüne kapak olacak. |
Geçen günlerde bir kase lezzet yayınlamıştı, der ki:
kabakların üstünü çatalla çizin. (iyi fikir, daha güzel görünebilirdi)
İçine konacak malzemeyi pişirseydim daha iyi olacaktı. girit kabağı çabuk pişermiş, gerçekten kabak pişmişti çoktan, içindekiler için bekledim biraz da. Siz bunları dikkate alarak yapın.
Ama benimkide fena değildi:))
Kabakların içini tepeleme doldurmayın. |
Girit Kabağı Dolma Malzemeleri
• kıyma (bir avuç)
• pirinç (her dolma için bir yemek kaşığından biraz fazla)
• soğan (1 adet orta boy)
• baharatlar, (nane, karabiber, pulbiber)
• salça (1/5 yemek kaşığı)
• 1/2 çay bardağı sıvıyağ
• tuz
Girit Kabağı Dolma Yapılışı
Girit kabaklarının sapının biraz altından kesiyoruz. (fotoğraftaki gibi)
Girit kabaklarının içini oyup, tuzlayın.
Soğanları ince ince doğrayıp, diğer malzemelerle karıştırın ve kabakların içine doldurun ve biraz sıvıyağ gezdirin.
Kapak olarak üstten kestiğiniz kabak saplarını kullanabilirsiniz. (güzel görünüyor)
Salçayı bir kapta iki su bardağı suyla karıştırıp tenceredeki kabakların yarısına gelecek şekilde dökün.
Sıvıyağın kalanını salçalı suya ilave edebilirsiniz.
Yüksek ateşte bir taşım kaynadıktan sonra, kısık ateşte pirinçlerin yumuşadığını ve diğer malzemelerin piştiğinden emin olduğunuzda ateşten alıp servis yapabilirsiniz.
Yoğurt ve dolma güzel bir ikili oluşturuyor, bilginize...
Girit Kabağı Dolması |
Afiyet olsun...